Ohjeita
osallistujille

Varaaminen ja peruutukset

Voit ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse, FB-messengerillä tai nettisivujen yhteydenottolomakkeen kautta. Kuluvan kuun retkiaikatauluja/vapaita paikkoja voit halutessasi katsoa myös tallin Facebook-sivuilta (ylimmäinen päivitys). Ilmoittautumisen yhteydessä tiedustelen kaikilta asiakkailta mm. aiemman hevoskokemuksen: kerrothan rehellisesti pyydetyt tiedot, jotta voin valita juuri sinulle parhaiten sopivan ratsun ja ryhmän. Ilmoitathan myös, mikäli sinulla on jokin sairaus, liikkumarajoite tai esim. allergia, josta minun olisi turvallisuutesi vuoksi hyvä tietää. Mikäli sinulla on voimakkaita pelkoja hevosia kohtaan en suosittele ratsastusta.

Tallin puolesta ohjelma voidaan joutua peruuttamaan seuraavista syistä:

 • voimakas tuuli/myrsky/ukkonen tai kova pakkanen
 • vaaralliseksi jäätyneet ratsastuspohjat
 • retken minimiosallistujamäärä ei ole täyttynyt
 • jokin hätätapaus liittyen hevosten tai ohjaajan terveyteen

Varausten peruutukset tulee tehdä viimeistään vuorokautta ennen ohjelman alkua. Kaikki toiminta järjestetään etukäteisvarauksien perusteella.

Rajoitukset

Maastoretkillä ratsastetaan tasoryhmissä (aloittelijat, laukkataitoiset, kokeneet). Mikäli asiakas on antanut omista ratsastustaidoistaan harhaanjohtavia tietoja päästäkseen taitotasoaan vastaamattomaan ryhmään voidaan ko. asiakkaan pääsy mukaan retkelle evätä. Tämä on tärkeää yleisen turvallisuuden, hevosten hyvinvoinnin ja myös muiden ryhmäläisten asiakastyytyväisyyden vuoksi.

Kaikkien ratsastajien tulee olla osallistumiskunnossa. Päihteiden vaikutuksen alaisia tai muuten sopimattomasti käyttäytyviä henkilöitä ei päästetä ratsaille. Huomaathan myös että kova pelko hevosia kohtaan voi olla este ratsastukselle, kuten myös tietyt liikuntarajoitteet: esimerkiksi voimakkaista kireyksistä lonkkien alueella kärsiville ratsastus ei sovellu.

Ikäraja maastoratsastukseen on 12 vuotta, kenttätunneille 9 vuotta (mikäli lapsi ei osaa jo itsenäisesti hallita hevosta vähintään käynnissä ja ravissa) ja painoraja 80-90 kg hevosesta riippuen. Pakkasraja tunnin maastolle on -18 C ja kahden tunnin maastolle -15 C. Raskaana olevia henkilöitä en voi ottaa vastuulleni mukaan ratsastamaan.

Turvallisuus on yksi Kainuun Vaellustallin perusarvoista. Sen vuoksi edellytän myös asiakkailta annettujen ohjeiden noudattamista. Talli pidättää oikeuden keskeyttää ohjelma asiakkaiden ja/tai hevosten turvallisuuden näin vaatiessa (ja mikäli keskeytys johtuu asiakkaan piittaamattomuudesta säännöistä ei retken hintaa palauteta takaisin asiakkaalle).

Maastoretkiryhmien tasojaottelu

 1. Aloittelijat: ei edellytä aikaisempaa kokemusta/olet kokeillut ratsastusta joitain kertoja/käyt enää vain satunnaisesti hevosen selässä/et ole saanut ratsastuksen opetusta lainkaan tai sinulla on alkeiskurssin käyminen kesken. Retkellä mennään käyntiä, sekä tölttiä/ravia (mikäli ratsastajilta onnistuu). Huom. aloittelijoilla ikäraja 12 v.

 2. Laukkataitoiset: hallitset varman hevosen hyvässä tasapainossa ratsuasi häiritsemättä, säilyttäen tasaisen tuntuman hevosen suuhun. Eli: osaat suorittaa itsenäisesti kaikissa perusaskellajeissa, osaat esim. keventää ravissa, tiedät mikä on puolipidäte, osaat nostaa laukan ja istua siinä hallitusti (pelkkä ”selässä pysyminen” ei riitä). Harrastat tai olet aiemmin harrastanut ratsastusta säännöllisesti ja olet myös saanut ratsastuksen opetusta. Retkellä mennään käynnin, ravin ja töltin lisäksi myös laukkaa.

 3. Kokeneet: olet lajin aktiiviharrastaja ja osaat ratsastaa erilaisia, myös nuoria, hevosia kaikissa askellajeissa. Perusistuntasi ja kevyt istuntasi on vakaa myös vauhdikkaammassa menossa. Retkellä mennään käyntiä, ravia, tölttiä ja (mahdollisesti nopeaa) laukkaa.

Maksuvälineet

Voit maksaa ohjelmat paitsi käteisellä tai kortilla, myös Smartumilla, Virikeseteleillä tai Ticket Mind&Body- ja TicketDuo-korteilla, Tyky-kuntoseteleillä tai Epassia käyttäen.

Vakuutukset

Kaikki asiakkaamme ovat vastuuvakuutettuja ja satunnaisesti ratsastavat asiakkaamme Suomen Ratsastajainliiton satunnaisratsastajavakuutuksen (tapaturmavakuutus) kattamia. Säännöllisesti (vähintään 3 krt/kk) tallillamme ratsastavilla asiakkailla tulee olla joko SRL:n ratsastusseuran jäsenyys tai Green Card-kortti varmistamassa asianmukaisen vakuutusturvan.

Varusteet

Kypärä on ratsastaessa pakollinen. Kypärät, hanskat, saappaat ja heijastinliivit kuuluvat asiakasvarustukseemme ja myös sadevaatetta on tarvittaessa saatavilla. Kypärät desinfioin joka käytön jälkeen. Talvella voit lainata meiltä myös talvisaappaat ja villasukat, talvihanskat sekä kypärämyssyn. Mikäli tarvitset erityisen pientä kokoa tarkistathan saatavuuden etukäteen.

Vaatetuksena ratsastukseen soveltuvat sulanmaankaudella mitkä tahansa säänmukaiset, hiertämättömät pitkät housut sekä pitkähihainen pusero/takki, ja voit toki ottaa mukaan myös omat käsineet ja kannalliset jalkineet.

HUOM. koronapandemian aikana meiltä EI ole lainattavissa talvivaatetusta (haalareita, toppahousuja tai -takkeja), sillä nämä eivät kestä päivittäistä pesua koko kautta! Otathan siis tarpeeksi omaa säänmukaista ulkovaatetta mukaan. Kainuun talvessa ei selviä tuntiakaan ratsailla ihonmyötäisissä vaatteissa (eli tiukoissa ratsastushousuissa vaikka alla olisi kuinka monet sukkahousut), joten pukeudu kerrostaen kunnollisiin toppavaatteisiin. Turvallisuussyistä ratsaille ei päästetä pakkaskelillä alipukeutuneena. Mikäli tarvitset neuvoa talviratsastuspukeutumisen suhteen ota rohkeasti yhteyttä!

Asiakkaan omien ratsastusvarusteiden tulee olla hevosillemme turvallisia eli asianmukaisesti huollettuja edellisen käytön jälkeen. Mikäli haluat käyttää omiasi niin huomioithan että pesemättömillä/desinfioimattomilla varusteilla meille ei saa tulla. Varmistaaksesi, ettet vahingossa levitä taudinaiheuttajia tallilta toiselle, huolehdi että vaatteesi ja käsineesi ovat pestyt 60 asteessa edellisen tallikäytön jälkeen. Varusteet joita ei voi pestä (esim. kypärä, kengät) tulee desinfioida VirkonS-aineella ohjeen mukaan tai pitämällä niitä 80 asteisessa saunassa vähintään 1h ajan. Tallillakin on Virkonia saatavilla desinfiointiin, mutta ilmoitathan etukäteen jos haluat käyttää liuosta esim. kypäräsi huoltamiseen ennen ratsastusta meillä (varusteiden ehdittävä kuivaa käsittelyn jälkeen ennen käyttöä).

Ratsaille mukaan ei tule ottaa ylimääräisiä tavaroita tai omia selkäreppuja. Mikäli tarvitset laukun esim. lääkkeille kysy vyölaukkua lainaan. Voit ottaa kännykkäsi taskuun, mutta sen tulee olla äänettömällä ja jos haluat ottaa valokuvia mainitse siitä ohjaajalle. Ohjaajalla on aina puhelin mukanaan ja retkillä satulalaukuissa kulkevat mukana EA-tarvikkeet/-ohjeet sekä kartat.

Koronaan liittyvät erityisohjeet

Henkilökontaktien vähäisyyden vuoksi perustoiminta eli ratsastus pienryhmissä maastoilla ja tunneilla jatkuu toistaiseksi normaalisti. Meillä toimitaan annettujen viranomaismääräysten ja SRLn suositusten mukaisesti: siivoan tiloja ahkerasti ja desinfiointiaine on käytössä kosketuspintojen siivouksessa ennen ja jälkeen asiakastoiminnan.
Tallilla käyminen on sallittua vain henkilökunnalle ja asiakkaille (ei ylimääräistä porukkaa mukaan!) sekä kengittäjille ja eläinlääkäreille. Hevoset ovat valmiina maastoasiakkaille kuten ennenkin (kenttätuntiratsastajat hoitavat itse hevosensa heille erikseen annettuja turvallisuusohjeita noudattaen). Sosiaalitiloissa varustaudutaan yksittäin/perhekunnittain ja ratsautuminen tapahtuu ulkona.

 • Älä tule tallille kipeänä/toipilaana/jos epäilet altistuneesi koronalle/jos olet tullut ulkomailta viimeisen 2 vkon aikana/jos joku perheestäsi on karanteenissa. Sairastapauksissa varauksen peruminen maksutta onnistuu myös lyhyellä varoitusajalla.
 • Odota lupaa päästä sisään tallituvalle – vältämme lähikontakteja myös sisällä sosiaalitiloissa.
 • Desinfioi kätesi heti tullessasi siihen tarkoitetulla pisteellä terassilla (huolehdi myös sisätiloissa hygieniasta: huolellinen käsienpesu saippualla, kuivaten käsipyyhepapereihin, myös käsidesiä sosiaalitiloissa saatavilla).
 • Hanskat tulee ehdottomasti pitää kädessä koko ratsastustoiminnan ajan = älä koskettele hevosia/varusteita ilman käsineitä!
 • Muistathan, että voit aina käyttää omia varusteitasi mikäli huolehdit ne meidän hevosille turvallisiksi (=ei toisella tallilla käyneillä likaisilla varusteilla meille, vaan vaatteiden ja varusteiden pesu/desinfiointi ensin).
 • Mikäli lainaat varusteita meiltä jätä ne ratsastuksen jälkeen erilleen pukuhuoneen penkille, jotta voin huoltaa ne asianmukaisesti ennen seuraavaa käyttöä.

Muuta

Autan jokaisen yksitellen hevosensa selkään, jolloin myös tarkistan kunkin hevosen satulavyön kireyden ja säädän jalustimet. Odota siis lupaa nousta ratsaille, sekä ohjeistusta korrektiin selkäännousutapaan (nousu penkiltä, hevosta ei potkita jalalla kylkeen eikä satulaan rojahdeta raskaasti). Maastossa ratsastetaan jonossa kullekin ratsukolle määrittelemässäni järjestyksessä, ohittaminen tai toisen hevosen rinnalle meneminen on kiellettyä. Neuvon ja opastan myös retken mittaan kaikkia henkilökohtaisesti tarpeen mukaan. Tervetuloa ratsaille!

Ota
yhteyttä

Kuluvan kuukauden retkiaikataulut ja vapaiden paikkojen listauksen löydät tallin Facebook-sivuilta ylimmäisestä päivityksestä: facebook.com/kainuunvaellustalli

Kainuun Vaellustalli Oy
Riekinrannantie 6 B, 88600 Sotkamo 

+358 400 913 215 / Olga Pohjola
info@kainuunvaellustalli.fi

Ryhmiä ohjatessa ja monissa hevosenhoitotöissä puhelimeen vastaaminen ei onnistu, mutta soitan aina takaisin heti kun mahdollista. Useimmiten pääsen tekemään toimistohommia/palauttelemaan puheluita iltapäivällä klo 15-17 välillä retkien ja hevosten päiväruokinnan jälkeen.

Kainuun Vaellustalli Oy
Riekinrannantie 6 B,
88600 Sotkamo

Copyright © 2020 Kainuun Vaellustalli- All Rights Reserved. Layout by ARRdesigns.