Ohjeita
osallistujille

Sisällysluettelo

Varaaminen ja peruutukset

Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse, FB-messengerillä tai nettisivujen yhteydenottolomakkeen kautta. (Hotmail-käyttäjät huomio: jos vastausmeiliä ei ala kuulua, niin tsekkaathan roskapostikansiosi.) Kuluvan kuun retkiaikatauluja/vapaita paikkoja voit halutessasi katsella myös tallin Facebook-sivuilta (ylimmäinen päivitys). Ilmoittautumisen yhteydessä tiedustelen kaikilta asiakkailta mm. aiemman hevoskokemuksen: kerrothan rehellisesti pyydetyt tiedot, jotta voin valita juuri sinulle parhaiten sopivan ratsun ja ryhmän. Ilmoitathan myös, mikäli sinulla on jokin sairaus, liikkumarajoite tai esim. allergia, josta minun olisi turvallisuutesi vuoksi hyvä tietää. Mikäli sinulla on pelkoja hevosia kohtaan en suosittele ratsastusta (ks. myös kohta ”rajoitukset” alta).

Tallin puolesta ohjelma voidaan joutua peruuttamaan seuraavista syistä:

  • voimakas tuuli/myrsky/ukkonen tai kova pakkanen / kova helle
  • vaaralliseksi jäätyneet ratsastuspohjat tai muu pohjiin liittyvä vaara tai kevään kelirikko
  • jokin hätätapaus liittyen hevosten tai ohjaajan terveyteen

Varausten peruutukset tulee tehdä viimeistään vuorokautta ennen ohjelman alkua. Kaikki toiminta järjestetään etukäteisvarauksien perusteella.

Rajoitukset

Maastoretkillä ratsastetaan tasoryhmissä. Mikäli asiakas on antanut omista ratsastustaidoistaan harhaanjohtavia tietoja päästäkseen taitotasoaan vastaamattomaan ryhmään voidaan ko. asiakkaan pääsy retkelle evätä. Tämä on tärkeää yleisen turvallisuuden, hevosten hyvinvoinnin ja myös muiden ryhmäläisten asiakastyytyväisyyden vuoksi.

Kaikkien ratsastajien tulee olla osallistumiskunnossa. Päihteiden vaikutuksen alaisia tai muuten sopimattomasti käyttäytyviä henkilöitä ei päästetä ratsaille. Myös ensikertalaisten/aloittelijoiden tulee kyetä hallitsemaan itsensä mahdollisissa yllättävissä tilanteissa (hevoset eivät kestä esim. huutamista satulassa). Pelko hevosia kohtaan voi olla este ratsastukselle, kuten myös tietyt liikuntarajoitteet: esim. kireyksistä lonkkien alueella kärsiville ratsastus ei sovellu. Tähän liittyen: mikäli asiakas ei pääse pieneltä penkiltä sujuvasti omin avuin satulaan ei retkeä hänelle voida toteuttaa. (Jos selkäännousu on vaikeaa tulee satulasta alas pääseminen olemaan vielä vaikeampaa ja kompurointi alastulossa voi aiheuttaa vakavan vaaratilanteen.)

Ikäraja maastoratsastukseen on 10-12 vuotta taitotasosta riippuen, ja painoraja hevosilleni 70-85 kg hepasta riippuen (pituus max 185 cm). Pakkasrajana on -20 C tuulen vaikutus lukemiin huomioiden ja helleraja on 25 C. Raskaana olevia henkilöitä en voi ottaa vastuulleni mukaan ratsastamaan.

Turvallisuus on yksi Kainuun Vaellustallin perusarvoista. Sen vuoksi edellytän myös asiakkailta annettujen ohjeiden noudattamista. Talli pidättää oikeuden keskeyttää ohjelma asiakkaiden ja/tai hevosten turvallisuuden näin vaatiessa (ja mikäli keskeytys johtuu asiakkaan piittaamattomuudesta säännöistä ei retken hintaa palauteta takaisin asiakkaalle).

Maastoryhmien tasojaottelu

Nollataso: ratsastustaidottomat, eli ei edellytä aikaisempaa kokemusta / olet kokeillut ratsastusta vain joitain kertoja ja/tai et ole saanut ratsastuksen opetusta lainkaan. Retkellä edetään käynnissä. Ikäraja 12 v. 

Aloittelijat: alkeiskurssin käyminen kesken / käyt enää vain satunnaisesti hevosen selässä / et ole harrastanut ratsastusta vuosikausiin. Retkellä mennään pääsääntöisesti käyntiä, sekä tölttiä/ravia mikäli ratsastajilta onnistuu. Ikäraja 12 v.

Laukkataitoiset: hallitset varman hevosen hyvässä tasapainossa ratsuasi häiritsemättä, säilyttäen tasaisen tuntuman hevosen suuhun. Eli: osaat suorittaa itsenäisesti kaikissa perusaskellajeissa, osaat esim. keventää ravissa, tiedät mikä on puolipidäte, osaat nostaa laukan ja istua siinä hallitusti (pelkkä ”selässä pysyminen” ei riitä). Harrastat tai olet vastikään harrastanut ratsastusta säännöllisesti ja olet myös saanut ratsastuksen opetusta. Kaikki askellajit, ikäraja 10 v. 

Kokeneet aktiivit: olet lajin aktiiviharrastaja ja osaat ratsastaa erilaisia hevosia kaikissa perusaskellajeissa. Perusistuntasi ja kevyt istuntasi on vakaa myös vauhdikkaammassa menossa. Retkellä mennään käyntiä, ravia, tölttiä ja (mahdollisesti nopeaa) laukkaa. Ikäraja 12 v. 

Maksuvälineet

Retken voi maksaa paikan päällä käteisellä tai kortilla. Meillä eivät enää käy maksuvälineinä mitkään liikuntaedut/liikuntasetelit.

Vakuutukset

Huolehdithan, että oma tapaturmavakuutuksesi on voimassa käyttäessäsi Kainuun Vaellustallin palveluja. Toiminnan muututtua sivutoimiseksi ei yritys ole enää Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli. Näin ollen asiakkaat ovat nykyisin vastuuvakuutettuja, mutta eivät enää tapaturmavakuutettuja tallin puolesta.

Muuta

Autan jokaisen osallistujan yksitellen hevosensa selkään, jolloin myös tarkistan kunkin hevosen satulavyön kireyden ja autan säätämään jalustimet. Odota siis lupaa nousta ratsaille sekä ohjeistusta korrektiin selkäännousutapaan (hevosta ei potkita jalalla kylkeen eikä satulaan rojahdeta raskaasti). Maastossa ratsastetaan jonossa kullekin ratsukolle määrittelemässäni järjestyksessä, ohittaminen tai toisen hevosen rinnalle meneminen on kiellettyä. Neuvon ja opastan myös retken mittaan kaikkia henkilökohtaisesti tarpeen mukaan. 

Varusteet

Meiltä on vielä jonkin verran kypäriä sekä ratsastuskäsineitä lainattavissa, mutta esim. kumisaappaita enää hyvin vähän (toiminta on loppumassa piakkoin ja varusteita on jo myyty paljon pois). Näin ollen varustauduthan omilla kannallisilla jalkineilla ratsastamaan tullessasi ja jos sinulla on oma kypärä niin se kannattaa toki myös ottaa mukaan. Saatavilla vielä olevat lainavarusteet kuuluvat retken hintaan ja kypärät desinfioin joka käytön jälkeen. 

Sulanmaankaudella vaatetuksena ratsastukseen soveltuvat mitkä tahansa säänmukaiset, hiertämättömät pitkät housut sekä pitkähihainen pusero/takki. Mikäli tarvitset neuvoa ratsastuspukeutumisen suhteen niin ota yhteyttä. 

Kaikkien asiakkaan omien ratsastusvarusteiden tulee olla hevosillemme turvallisia eli asianmukaisesti huollettuja edellisen tallikäytön jälkeen. Mikäli käytät omiasi niin huomioithan, että desinfioimattomilla varusteilla meille ei saa tulla. Varmistaaksesi, ettet vahingossa levitä taudinaiheuttajia tallilta toiselle, huolehdi että vaatteesi ja käsineesi ovat pestyt 60 asteessa edellisen tallikäytön jälkeen. Varusteet joita ei voi pestä (esim. kypärä, kengät) tulee käsitellä VirkonS-aineella ohjeen mukaan tai pitämällä niitä 80 asteisessa saunassa vähintään 1h ajan (puhdista varusteet ennen desinfioimista!). Tallillakin on Virkonia saatavilla, mutta ilmoitathan etukäteen jos haluat käyttää liuosta, niin sekoitan sen valmiiksi.

Ratsaille ei tule ottaa mukaan ylimääräisiä tavaroita tai omia selkäreppuja. Mikäli tarvitset laukun esim. lääkkeille kysy vyölaukkua lainaan. Voit ottaa kännykkäsi taskuun, mutta laita se äänettömälle, ja jos haluat ottaa valokuvia niin mainitse siitä ohjaajalle. Ohjaajalla on aina puhelin mukanaan.

Tallille saapuminen

Talli sijaitsee n. 10 km Sotkamon kirkonkylältä Kuhmoon päin tien 76 varrella, Sotkamosta päin tullessa tien vasemmalla puolella. Opastekyltit Kuhmontiellä ja Riekinrannantiellä ohjaavat perille aina parkkipaikalle asti. Älä käytä navigaattoria ainakaan enää Kuhmontiellä. Monet navit ohjaavat kääntymään liian aikaisin Riekinrannantielle ja näin ajo-opasteet jäävät näkemättä – aja siis rauhassa Kuhmontietä kunnes näet opasteita.

Ilmoitathan aina etukäteen jos haluat vierailla meillä, sillä toimintaa järjestetään vain ennalta sovittujen aikataulujen mukaisesti. KV sijaitsee keskellä naapurin maatilaa sen asukkaiden välittömässä pihapiirissä, meille ei siis saa tulla omin luvin liikkumaan pihoilla ja hevosten tarhojen luona.

Ota yhteyttä

Kuluvan kuukauden ajankohtaiset tiedotteet (mm. retkiaikatauluista) löydät aina tallin Facebook-sivuilta ylimmäisestä päivityksestä: facebook.com/kainuunvaellustalli

Kainuun Vaellustalli Oy
Riekinrannantie 6 B, 88600 Sotkamo 

+358 400 913 215 / Olga Pohjola
info@kainuunvaellustalli.fi

Hotmailin käyttäjät huomio: jos vastausmeiliä ei ala kuulua, niin tsekkaathan roskapostikansiosi.

Mikäli tallin puhelimeen ei vastata niin odota rauhassa, soitan aina takaisin heti kun mahdollista.

Kainuun Vaellustalli Oy
Riekinrannantie 6 B,
88600 Sotkamo

Copyright © 2020 Kainuun Vaellustalli- All Rights Reserved. Layout by ARRdesigns.